Nieuws

Geboortestad Karl Marx in de ban van zijn beroemdste telg

Trier, de Duitse stad waar Karl Marx in 1818 geboren werd en waar hij zijn jeugd doorbracht, biedt twee grote tentoonstellingen, 300 evenementen en tientallen gidsen voor Marx-wandelingen. De tijd van Marx, wie zijn familie was, waar hij woonde, in welke steden hij verbleef, welke de revoluties die hij meemaakte … het wordt allemaal indringend geschetst.

De crisis van het kapitalisme

In 2008 zag het er uit als een financiële crisis. In werkelijkheid sluimert er al sinds 1973 een crisis van overproductie. En dat is een heel verschil.

Liefde en kapitaal, gisteren en vandaag

Schrijfster Mary Gabriel bracht acht jaar door in het gezelschap van Karl Marx en zijn naasten. “Hij richtte zich niet noodzakelijk tot zijn eigen generatie”, vertelt ze. “In vele opzichten richtte hij zich tot ons tijdsgewricht.”

John Bellamy Foster: “Het kapitalisme kan nooit groen zijn”

“Voor de eerste keer in de geschiedenis staat de mensheid voor een onvermijdelijke keuze: veranderen we het systeem of veranderen we het klimaat?” Als marxist en ecologist ging de Amerikaanse socioloog John Bellamy Foster (Monthly Review) graven in de ecologische inzichten van Karl Marx.

The Young Karl Marx: “Een oproep om het leven in eigen handen te nemen”

Met “The Young Karl Marx” waagt regisseur Raoul Peck zich aan een grote uitdaging. Hoe vertaal je leven en werk van een van de grootste denkers uit de geschiedenis naar het witte doek, zonder het publiek in slaap te wiegen met eindeloze theoretische uiteenzettingen? Peck focust op het jonge leven van Marx, zijn vrouw Jenny en zijn kompaan Engels. Zo maakt hij een film over opstandige jonge mensen die de wereld willen veranderen.