Made by Marx

12 ingrediënten om de wereld te veranderen

(Klik hier en ga direct naar de inhoudstafel)

Tweehonderd jaar geleden zag Karl Marx in Trier het levenslicht. Hij werd een van de meest invloedrijke denkers uit de geschiedenis.

Op deze website (waarvan de inhoud eerder al verscheen als speciale editie van Solidair) willen we op zoek gaan naar de actualiteit van wat Marx en zijn spitsbroeder Friedrich Engels hebben nagelaten. Wat maakt hun erfenis vandaag levend en dynamisch?

Gericht op actie ook, op de strijd van de werkende klasse. Marx en Engels namen zelf trouwens actief deel aan de strijdbewegingen van hun tijd, ze stonden op de barricaden, de blik vooruit.

Vandaag blijven de verwijzingen naar Marx en het marxisme ontelbaar. Films en theaterstukken, lezingen en cursussen, boeken en pamfletten, T-shirts (genre “I told you I was right about capitalism”) en strips … Karl Marx is alomtegenwoordig.

Maar wat heeft de man precies te bieden? Wat zien miljoenen mensen vandaag in het marxisme? Van onze hoogtechnologische verstedelijkte consumptiemaatschappij tot het straatarme Afrikaanse platteland, van de jonge activist tot de ervaren vakbondsman/-vrouw, van vechters voor vrede, antiracisme en vrouwenrechten tot ... jou?!

We laten Marx en Engels zelf aan het woord in een fijne selectie citaten over twaalf onderwerpen. Je zal zien: hun bevindingen blijven opvallend actueel.

Net als hun oproep tot bewustwording en strijd. Toch?

Bert De Belder
Vormingsdepartement PVDA

Alle artikels

Inhoudsopgave

 1. Waar komt de rijkdom vandaan?

 2. De kraak van de eeuw

 3. Klassenstrijd, wat is dat?

 4. Wennen aan crisis?

 5. Het recht van de sterkste

 6. Ideeënstrijd om de wereld te veranderen

 7. Organiseer je!

 8. Kiezen tussen klimaat en kapitaal

 9. Wie wordt beter van racisme?

 10. Koloniaal kapitaal

 11. Lessen van een Parijse lente

 12. Het socialisme, geen utopie


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Dit is jouw beweging

Liquid syntax error: Error in tag 'subpage' - No such page slug