Geboortestad Karl Marx in de ban van zijn beroemdste telg

Trier, de Duitse stad waar Karl Marx in 1818 geboren werd en waar hij zijn jeugd doorbracht, biedt twee grote tentoonstellingen, 300 evenementen en tientallen gidsen voor Marx-wandelingen. De tijd van Marx, wie zijn familie was, waar hij woonde, in welke steden hij verbleef, welke de revoluties die hij meemaakte … het wordt allemaal indringend geschetst.

“Als iemand uitsluitend voor zichzelf werkt, dan kan hij wellicht een beroemde geleerde worden, een groot wijze, een uitstekend dichter, maar hij kan nooit een volmaakt waarlijk groot mens worden. Als we een positie in het leven hebben gekozen waarin we ons vooral voor de mensheid inzetten, dan kan geen last ons te zwaar zijn, want dat is dan een offer ten bate van allen; dan zullen we geen schriele, beperkte, zelfzuchtige vreugde ervaren, maar ons geluk zal de miljoenen toebehoren, onze daden zullen rustig voortleven, maar wel eeuwig werkzaam blijven, en over onze as zullen de hete tranen neerdalen van nobele zielen.”

Die woorden pende Karl Marx neer toen hij 17 was en nog in Trier verbleef. Al gauw zou hij de wijde wereld intrekken, weggejaagd uit Duitsland.

Advocatenzoon op blote voeten

In Marx’ tijd was tachtig procent van de inwoners van Trier arm. Zelfs in het gymnasium, de betere school waar Marx als zoon van een advocaat naartoe ging, kwamen de meeste leerlingen op blote voeten naar school. Veel mensen zochten noodgedwongen andere streken op. In het Stadtmuseum Simeonstift zijn armoede en migratie terugkerende thema’s op het traject dat Marx liep: Parijs, Brussel, Londen, met ook een zaal over Manchester, het grootste industrieel centrum in die jaren. In die zaal vind je een van de eerste schilderijen over kinderarbeid. Friedrich Engels verbleef veel in Manchester en schreef er zijn boek De toestand van de arbeidersklasse in Engeland.

Marx-machine

Het Landesmuseum gaat dieper in op de politiek-economische toestand in de tijd van Marx. Ook hier hanteert het museum de regel: “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.” Je kan er de eerste arbeider zien die in Duitsland geschilderd werd: een wever, in de zaal over de weversopstand van 1844 in Silezië.

Tussen 1848 en 1959 verdiepte Marx zich vooral in de politieke economie. In de zaal Loonarbeid wordt een poging gedaan om de meerwaardeleer van Marx uit de doeken te doen. Dit aan de hand van een indrukwekkende Marx-machine die de hele zaal vult en waar je doorheen loopt. Die mechanische constructie demonstreert het productieproces en de formule van de meerwaarde. Maar de leer van Marx laat zich natuurlijk niet in een museum verwerven.

 

(Foto Cordylus, Flickr)

 

Praktische informatie

Trier ligt op 240 km van Brussel.
Met de trein: Brussel > Luxemburg, Luxemburg>Trier (reken op 4.30 uur, zorg dan voor een overnachting)

De meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. De twee grote Marx-tentoonstellingen lopen tot 21 oktober in het City Museum Simeonstift Trier en vooral in het Rheinisches Landesmuseum Trier. Er is ook een tentoonstelling over 'arbeid' in het Dom-museum (Trier Cathedral Museum).

Je kan ook een Marx-wandeling boeken.

Alle info: https://www.karl-marx-ausstellung.de/en/home.html

Maak er als je kan een meerdaags verblijf van, Trier zelf is meer dan de moeite waard. De Moezelstreek is erg mooi. Als je geen slaapplaats meer kan boeken in Trier zelf, probeer dan een waldhotel in de buurt.

 


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Dit is jouw beweging

Liquid syntax error: Error in tag 'subpage' - No such page slug